Zaalvoetbalvereniging Ommen

ZVO 1

Zelfbenoemde 'El Salvador' verlost ZVO/De Herberg 1 niet in zijn laatste wedstrijd

ZVO/De Herberg - FC Almelo 4 (0-1)

Ramon IJzebrink, 14 mei 2018. Einde van een tijdperk. IJzebrink was er op voorbereid. De ervaren rot was zelfs zo gretig om afscheid te nemen, dat hij al een uur van tevoren de zaal in wilde draven om afscheid te nemen. Een afscheid na 10 jaar trouwe en nuttige dienst voor de teams van Zaalvoetbal Vereniging Ommen. Een afscheid dat voor zichzelf in maart al vast stond. Een afscheid waarbij hij de overige selectieleden tot half april een mistgordijn voorhield. Toch bleek het stoppen van voetbal onafwendbaar. Vanavond 14 mei 2018, tegen directe concurrent FC Almelo 4, mag de zelfbenoemde ‘El Salvador’ nog een keer verlossing brengen voor de Ommenaren en plek 2 veilig stellen.

IJzebrink krijgt daarbij in ieder geval geen hulp van Prins en R. Biemans, of Prins en R. Biemans krijgen geen hulp van IJzebrink. Het is maar net hoe je het wil zien, IJzebrink zelf weet het antwoord waarschijnlijk wel. En de lezer nu ook. Zij waren afwezig en missen dit bijzondere moment dan ook. Voor IJzebrink geen domper op de feestvreugde, het is puur focus op zichzelf en omliggende factoren zullen hem niet uit het veld of de zaal slaan.

Vastbesloten

Nog één laatste keer volle bak. IJzebrink laat in de warming-up al zien op alles voorbereid te zijn. Met lichtvoetige looppasjes en soepele balbehandelingen lijkt niets zijn afscheidswedstrijd te kunnen verstieren. Zelfs de tegenstander niet, want IJzebrink is tot de tanden toe bewapend en vastbesloten elke aanval hoogstpersoonlijk in de kiem te smoren. De zelfgegeven en opgeëiste basisplaats moet de Ommenaren geen windeieren leggen. Voor ‘El Salvador’ begint de wedstrijd echter in mineur. Binnen 30 seconden (en zonder zelf een bal te hebben aangeraakt) wordt de verdediging van ZVO/De Herberg al geklopt door een knappe aanval van de spelers uit Almelo, 0-1. De tonnen ervaring houden IJzebrink rustig, wat hij ook uitstraalt naar het team. En dus is er voor ZVO/De Herberg voorlopig niets aan de hand.

Grenzeloos zelfvertrouwen

IJzebrink begint na een kwartier warm te draaien en begint de kar van ZVO/De Herberg langzaamaan te trekken. Lijnen worden uitgezet, spelers worden gecoacht en de tegenstander wordt afgebluft. De sporadische dribbelacties van IJzebrink stranden voorlopig nog in schoonheid, maar tasten zijn zelfvertrouwen niet aan. Ook mentaal is IJzebrink ijzersterk en hij weet dat zijn moment ongetwijfeld nog moet komen. Met name in de laatste 10 minuten van de eerste helft valt ZVO/De Herberg meer aan en staat IJzebrink meermaals aan de basis van gevaarlijke aanvallen. Zelf in scoringspositie komen gebeurt (nog) niet, waardoor ZVO/De Herberg in de rust dan ook tegen een 0-1 achterstand aankijkt.

Water halen

In de rust bewijst IJzebrink zijn nuttige waarde op een andere manier. Het initiatief om voor zijn teamleden vers water te halen wordt warm onthaald, waarna IJzebrink zich met de bidonhouder naar de kleedkamer verplaatst. Na een minuut of 3 verschijnt ‘El Salvador’ weer ten tonele, met een welkome verfrissing van heilig water op deze warme zaalavond. Of het ook daadwerkelijk resultaat oplevert staat op dat moment nog in de sterren geschreven. IJzebrink denkt van wel. Dat zie je aan alles.

Spel golft op en neer

In de tweede helft zet de trend zich door uit de eerste helft. Het niveauverschil wordt minder groot en ZVO/De Herberg begint langzaam te zagen aan de poten van FC Almelo. De druk van de uitploeg komt er minder, waardoor ZVO/De Herberg ook in de tweede helft langzaam terrein wint. Wanneer IJzebrink aan de rechterkant doorbreekt en zijn 2 (!) directe tegenstanders te snel af is, lijkt het sprookjesboek even open te kunnen. IJzebrink schiet echter voorlangs, waardoor het jongensboek nog net niet geschreven kan worden.

Verlossing blijkt niet in te lossen

Even later krijgt IJzebrink opnieuw een mogelijkheid om de stand gelijk te trekken en daarmee al een eerste stap naar verlossing te zetten. De manmeersituatie met M. Biemans en Bolks lijkt veelbelovend. 3 tegen 2, waarbij IJzebrink de speler is die dribbelt en zich een weg naar de goal baant. Grote vraag is alleen: met wie gaat IJzebrink de één-twee aan om dan vervolgens zelf de bal in de touwen te schieten. IJzebrink voelt echter de druk om zich te bewijzen, waarna hij maar direct voor eigen succes kiest. Een schot dat over gaat is het gevolg, waardoor Almelo toch zeker lijkt van de overwinning.

Adios vanaf de bank

In de laatste minuut legt de scheidsrechter het spel stil en wordt er in deze fanatieke wedstrijd toch nog afgesloten met een sympathieke noot. Zowel de thuisploeg als uitploeg applaudisseren voor, de op de bank plaatsgenomen, IJzebrink. De uitgebluste ‘El Salvador’ lost zijn belofte in de laatste wedstrijd niet in, maar kan toch terugkijken op 10 geslaagde jaren waarin hij jaar in jaar uit zijn waarde heeft bewezen voor de zaalvoetbalvereniging uit Ommen.

Veel dank namens je teamgenoten voor de gezellige en sportief geslaagde jaren!

Sponsoren